lördag 5 juni 2010

Sätraspelen dag 1

Första gren för dagen var 1500m kl 12.40. Satte igång med uppvärmningen 65min innan start för att väcka kroppen och ha tid att pusta ut och vila mellan de "rusher" och stregringslopp jag gjorde för att få in tävlingstempot i kroppen. Så där lagom nervös inför starten på 1500m som man brukar vara i en tiokamp kände jag mig denna gången också. Hade gått igenom lite mellantider med coach innan och målet var att göra ca 4.36min, men inledningstempot skulle vara lite hårdare än så för att ha marginal (råd att stumna på slutet) =) Jag öppnade precis som planerat med 71s på 400m och sprang enligt planerna till 650m ungefär sedan tappade jag lite fart (hade ingen rygg att gå på, sprang i ingemansland, då jag mötte grenspecialister) och vid 800m låg jag 5s efter det tänkta tempot och sedan ökade jag farten lite lite vid 1000m och avslutade helt ok på sista varvet även om jag hade rejäl mjölksyra sista 100metrarna och inte hade den vassa spurten som jag brukar ha på slutet. Jag kom i mål på 4.38,46min endast 33hundradelar från pers och därmed mitt FEMTE 1500m lopp på 4.38min (alla andra fyra i tiokamper senast på SM 2009), dock var det skönt att springa igenom detta loppet och se det som bra träning om inte annat.



Kl 15.30 var det dags för kula och jag kände direkt av muskelfästet i hamstring och kunde inte trycka på alls med höften. "Fuskade" ut några stötar på 13.60-13.90 i värmen innan jag kände att det inte kommer att gå att stöta normalt. Jag försökte stöta en stöt i tävlingen, men vågade inte trycka på med höften och gjorde en armstöt på 13.39 sedan valde jag att avbryta. Fruktansvärt frustrerande, dessutom ännu jobbigare att få höra från andra aktiva och tränare att "du måste trycka med höften", som om de hade ens en aning om vad jag genomgått och genomgår i och med min skadade hamstring som för 13veckor sedan dinglade i några få fibrer, som nu växt upp iaf nästan helt, men är långt ifrån färdigläkt. Jag har kunnat stöta bra vissa träningar och inte alls haft ont när jag stött tidigare så det var med avsikten att stöta normalt och därmed göra runt 14.50 som jag gör på träning, som jag kom till tävlingen. Klart jag inte ens hade stött in eller anmält mig till kula om jag visste att jag skulle ha ont.



Knäckt och med svansen mellan benen åkte jag hem och åt middag och tittade på lite inspelad friidrott från Osaka-VM 2007 (damernas sjukamp) och lyckades släppa de tunga tankarna och finna tillbaka till en mer hälsosam psykisk balans. Kort därefter bestämde jag mig för att cykla iväg och fiska lite och slappna av. Det blev 2,5timmar ute vid dammen utan ett endaste napp (kastade drag), dock fick jag ett jättenapp (bottennapp) på ett fallet träd som låg i vattnet. Jag tog av mig till kalsongerna och klev ner i vattnet och försökte modell "Stångaspelen" slita upp det enorma trädet (en björk på 10meter), men fick det inte att rubba sig mer än en halvmeter trots att jag säkert genererade 250kg i dragkraft =) Efter 5minuter gav jag upp eftersom jag vägrade att simma ut och gå med huvudet under vattenytan för att famla efter draget som satt fast i någon gren minst en eller två meter under ytan. Efter att ha dragit av linan så fiskade jag vidare i en timme för att sedan ge upp vid 21.40 och cykla hem.

Muskelfästet känns helt ok och jag är inte mer sönder än jag varit sista månaden, utan det är väl så att just med den "tunga" kulan så har jag inte samma kraft i just höftframskjutet med högersidan då jag spänner skinkan och hamstringfästet precis viod det skadade området och jag har inte samma styrka där och kroppen förmodligen "skyddar" området genom att inte låta mig aktivera muskeln för fullt och stötarna blir kraftlösa. Däremot med en "lätt" 2kg diskus är det inga problem. Så imorgon skall jag tävla i diskus, helt efter egen vilja, itne för att någon ens föreslagit dig för mig, utan jag känner min kropp bäst och vet vad jag kan och inte kan göra. Om diskusen känns bra så kommer jag att värma upp inför spjut och köra det med, men såklart vara väldigt vaksam på kroppens signaler. Efter denna vecka komemr jag dock att träna efter ett lite annorlunda upplägg och ta bort i princip all teknik och alla snabba lopp och fokusera på att "mosa" muskeln totalt och köra massor av rehab och styrka (som min sjukgymnast) föreslagit och stärka upp den på så sätt och låta muskeln vila lite från sådant som kan utsätta den för allt för tuffa påfrestningar, tex sprint och hopp.



Men nu laddar jag inför diskus och spjut imorgon och återkommer med rapport efter morgonens tävlingar. Ny dag nya tag!



Sov gott allihop!

Mvh Lasse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar